'먹방'에 관심 있으세요?, '음식'에 관한 기사를 찾아보세요!

2016. 7. 5. 15:00다독다독, 다시보기/영자신문 읽기


양승진, 코리아헤럴드 기자·주니어헤럴드 에디터



여름이 오면 학생들은 방학을 생각하고 기대합니다. 직장인들은 여름휴가 계획을 세우지요. 여름에 이렇게 집에서 떠나 여행을 가거나 다른 지역을 방문하면 그 지역의 음식을 먹게 됩니다. 하지만 여름철이기 때문에 음식에 특별히 주의를 기울여야 하지요. 음식이 상해서 식중독에 걸리는 일이 있기 때문입니다. 영자신문에서는 음식과 관련된 기사가 많이 나옵니다. 요새 가장 인기 있는 토픽인 ‘먹방’(eating show)에서부터 요리사, 맛집에 대한 소개도 신문에 많이 실리지요. 또한 식중독과 같은 음식의 안전성에 대한 기사도 나옵니다. 


오늘은 음식 관련 기사에 나오는 핵심 단어들을 살펴보고 어떤 용례가 있는지 간략하게 살펴보겠습니다. 다독다독 독자 분들은 아래의 예를 참조해서 직접 음식과 관련되는 기사를 찾아서 표현을 정리해 보시면 좋겠습니다. 


▲ 구글 'food' 키워드 검색화면



일단 Google에서 food라고 검색하니 다양한 사진과 버즈피드(BuzzFeed), 가디언(Guardian), BBC 등 언론사의 음식 관련 기사 섹션도 보이네요. 

[Wikipedia Food (영문)]
Food is any substance consumed to provide nutritional support for the body. It is usually of plant or animal origin, and contains essential nutrients, such as fats, proteins, vitamins, or minerals. The substance is ingested by an organism and assimilated by the organism's cells to provide energy, maintain life, or stimulate growth.

Wikipedia Food (한글)

음식(飮食) 또는 먹을거리는 먹거나 마실 수 있는 모든 것을 가리키는 말이다. 음식은 주로 탄수화물, 단백질, 지방, 무기질 등의 영양소와 물이 포함되어 있으며, 동물이나 인간이 음식을 먹거나 마시는 목적은 영양소와 만족감을 얻는 것이다. 음식은 보통 식물과 동물, 또는 버섯과 같은 균류나 알코올과 같이 발효된 물질로 만들 수 있다.


일단 기초 개념부터 잡고 가는 것이 좋습니다. food의 정의를 위키피디아 영문과 한글이 약간 다르게 설명하고 있네요.

 

일단 음식은 사람들이 섭취하는(consume)는 물질(substance)인데, 신체에 영양지원(nutritional support)를 제공합니다. 주로 식물(plant)이나 동물(animal)에서부터 만들어지고 필수(essential)  영양소(nutrient)를 포함합니다. 영양소의 종류에는 지방(fat), 단백질(protein), 비타민(vitamin), 미네랄(mineral) 등이 있습니다. 음식은 유기체(organism)에 의해서 섭취(ingest)되고 흡수(assimilate)되어 에너지를 공급하고 생명을 유지(maintain)하며 성장(growth)을 촉진(stimulate) 시킵니다.

 

이제 기본 개념을 익혔으니 실전으로 들어가서 가장 많이 쓰이는 단어를 중심으로 살펴보겠습니다. 아래 24개의 키워드는 미국 농림부(Department of Agriculture)에서 제작한 NIE (News in Education) 자료에서 제시한 단어들입니다. 영문 정의는 여유가 되시면 한번 살펴보시고 일단 한글 뜻을 확인해 보세요.

 

 

[Food 핵심단어]

 

1) agriculture 농업

The science, art and business of cultivating the soil, producing crops and raising livestock (farming)

 

2) antiseptic 살균, 방부제

A substance that inhibits the growth and reproduction of disease causing microorganisms

 

3) bacteria 박테리아

Unicellular microorganisms, some of which can cause disease in plants or animals

 

4) contaminate 오염시키다

To make impure or unclean by contact or mixture

 

5) cross contamination 교차오염

The transfer of harmful microorganisms from one item of food to another by means of a nonfood-contact surface (human hands, utensils, equipment) or directly from a raw food to a cooked one

 

6) food manufacturing 식품 제조

To combine fresh or processed ingredients and subject those ingredients to physical treatments in order to transform them into a food product (example: combining canned or fresh mushrooms, cheese, dough and tomato sauce into a pizza)

 

7) food processing 식품 가공

To transform an agricultural material into something of increased value (example: a tomato processed into tomato sauce)

 

8) food system 식품 시스템

The sum total of the many processes by which the food we eat is produced, processed, manufactured, marketed, consumed, metabolized and its end products disposed of

 

9) foodborne illness 식중독

An illness caused by biological, chemical or physical hazards carried on or in foods

 

10) hygiene 위생학, 위생상태

Conditions and practices that serve to promote or preserve health

 

11) initiative 개시, 시작, 선제, 선도, 진취 정신, 발안권

The power or ability to begin or to follow through energetically with a plan or task. The power or right to introduce a new legislative measure

 

12) irrigation 관개

To supply (dry land) with water by means of ditches, pipes or streams

 

13) microbiology 미생물학

The branch of biology that deals with microorganisms and their effects on other living organisms

 

14) microorganism 미생물, 미소 동식물

An organism of microscopic or submicroscopic size, especially a bacterium or protozoan

 

15) parasite 기생 동물(식물), 기생충

An organism that grows, feeds and is sheltered on or in a different organism while contributing nothing to the survival of its host

 

16) pasteurize 저온 살균하다

The act or process of heating a beverage or other food, such as milk or beer, to a specific temperature for a specific period of time in order to kill microorganisms that could cause disease, spoilage or undesired fermentation

 

17) pathogen 병원균, 병원체

An agent that causes disease, especially a living microorganism such as a bacterium or fungus

 

18) perishable (식품이) 썩기 쉬운, 신선한 식품

Subject to decay, spoilage or destruction

 

19) preventative measure 예방책

Intended or used to prevent or hinder; acting as an obstacle

 

20) processing 가공

A series of operations performed in the making or treatment of a product

 

21) sanitation 공중 위생

Formulation and application of measures designed to protect public health

 

22) sterile 균이 없는, 살균한

Free from live bacteria or other microorganisms

 

23) sustainable agriculture 지속 가능한 농업

Working with nature instead of against it, i.e.: rotating crops and compost applications

 

24) viruses 바이러스

Any of various simple submicroscopic parasites of plants, animals and bacteria that often cause disease

 

[기사 검색 및 학습]

 

24개의 핵심 키워드를 다 공부하셨나요? 실제 기사에 나오는 빈도가 매우 높은 단어들이니 나중에 다시 복습해주시고, 이제 관련 기사를 딱 3개만 찾아보겠습니다. ^^

 

 

1) antiseptic

 

"Ministry launches survey of household biocides."


기사 중간에 방부제가 들어간 문단이 나오네요.


The survey will expand into biocide-containing industrial and electronic goods, which come under the Industry Ministry’s control, from next year. The Environment Ministry said it would cooperate with the Industry Ministry to collect data from online and offline malls and low price distributers, which sell products that are labeled “sterilizer,” “antibacterial” or “antiseptic.”

 

biocide는 생명 파괴제, 살생물제라는 단어입니다. 가습기 살균제(humidifier disinfectant) 관련 기사인데 sterilizer (살균장체, 살균제), antibacterial (항균성의), antiseptic(방부제의)라고 적혀진 식품의 경우 안정성을 높이기 위해서 관련 데이터를 정부에서 수집한다고 하는 내용입니다.

 


2) foodborne illness

 

"New fridge laser helps you eat right."

 

So it wouldn’t pick up viral contaminants, such as norovirus, which is responsible for over five million causes of food borne illness.

 

재미있는 기사인데요, 한국의 과학자들이 냉장고음식에서 박테리아를 감지하는(detect)는 레이저를 만들었다고 합니다. 기사에 따르면 KAIST 과학자들이 몇 초 만에 음식 표면(surface)에 있는 박테리아를 발견하는(spot) 방법을 찾아냈다고 합니다. 참고로 식중독 기사는 여름철에 진짜 많이 나옵니다. 휴가나 여행가서 음식 드실 때 조심하세요!

 

3) sanitation

 

"Making water, sanitation, hygiene everybody’s business."

 

When it comes to development issues, water, sanitation and hygiene (WASH) are aspects that have not received as much attention as they should in Indonesia. This is an unfortunate fact, considering poor access to clean water and sanitation is one of the biggest causes of death of young children in the country.

 

위의 기사는 헤드라인부터 핵심단어가 2개나 보이네요. sanitation(공중 위생)hygiene(위생학, 위생상태)이 같이 쓰이고 있습니다. 개발을 할 때 물, 공중 위생 등에 충분한 과심을 갖지 않고 있다는 것에서 출발하는 기사입니다. 깨끗한 물이 부족하고 공중 위생이 열악한 것이 아이들의 사망의 주요 원인이라고 하네요.

 

오늘은 음식과 관련된 핵심표현, 특히 식품 안전에 대한 표현과 관련 기사를 간략하게 살펴보았습니다. 실제로 24개의 키워드 중에서 관심이 가는 키워드를 사용해서 자신이 자주 가는 영자신문 사이트에서 관련 기사를 검색해 보세요. 기사의 전문을 읽지 않아도 좋습니다. 해당 단어가 들어간 문단을 찾아서 어떻게 쓰였는지 확인하고 유용하다고 생각되면 노트에 메모해 두시기 바랍니다.

 

평소와는 달리 핵심 키워드를 먼저 학습하고 역으로 키워드가 들어간 기사를 찾는 방식인데, 의외로 이렇게 키워드에서 기사에서 사용된 용례를 검색해서 확인하는 것이 학습효과가 좋습니다.

 

더운 날씨에 건강 잘 챙기시면서 자투리 시간을 활용해 영자신문도 읽어보시기 바랍니다!